Terlepas entri yang lain? Jom baca entri ini..

Thursday, December 8, 2011

Tutorial buat Capture screen atau Print screen guna aplikasi Paint dan Photoscape

assalamualaikum...
wah.. hari nie eiqa nak buat tutorial untuk capture skrin..

adik Lena yang minta eiqa ajar cara buat screen capture..

eiqa tahu ramai blogger yang dah tau buat capture screen nie..
tapi eiqa nak bagi tau bagi sapa-sapa yang tak tahu lagi..





Untuk buat nie ada dua cara.. jom kita belajar.. :face69:

:a2: menggunakan aplikasi Paint

:a2: menggunakan Photoscape


MENGGUNAKAN APLIKASI PAINT

Step 1.
Korang buka web ape yg korang nak capture..

Step 2.

lepas tu korang tekan button "Ctrl + PrtSc" serentak kat keyboard korang tu. kalo tak tahu, tgk cth kat bawah..












STEP 3

korang buka aplikasi Paint kat dalam komputer korang.

STEP4

korang tekan "Ctrl + V" serentak. ataupon klik 'paste'.. nanti akan keluar gmbr yg korang capture td.. :face12: macam yg eiqa buat kat bawah nie.. bila dah keluar macam nie, pandai-pandai la korang nak edit dan 'save' la.. siap!













:103::103::103::103::103::103::103::103:

MENGGUNAKAN PHOTOSCAPE

STEP 1


Buka photoscape dan klik Screen Capture (yg eiqa bulatkan tu)



















STEP 2

lepas tu, ia akan keluar macam kat bawah nie.. pastu korang boleh pilih capture fullscreen/ window/ region.. tapi sebelum tu, korang kene buka kedua-dua window (photoscape dan window yg korang nk capture)..













STEP 3

lepas korang capture, dia automatik akan keluar macam nie..













so korang leh la edit ape yg korang nak.. :face75: SELAMAT MENCUBA!

kalau ada apa-apa yg tak faham, sila la tanya eiqa..
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Copyright © 2012 and Designed by Eiqa Azra