Terlepas entri yang lain? Jom baca entri ini..

Friday, November 18, 2011

Blog lambat Loading?

assalamualaikum semua!
wah! eiqa rajin nak menaip hari ni..

eiqa tau korang mesti suka blogwalking kan??
korang ske tak bila blogwalking kat blog lain,
tapi lambat loading.. jenuh menunggu lebih2 lagi kalo
berukband korang dah habis limit?? (cam tau2 je) hehe..

tapi eiqa x tau la blog eiqa ni lambat loading x bg korang...
kalo blog eiqa ni lambat loading, minta tolong bgtau eiqa ye..
mungkin la blog lambat loading disebabkan faktor dibawah..

  • Widget Follower - Widget ni memang berat. Seeloknya, letak dekat sidebar bawah sikit. Ada yang letak bawah header. Bahaya tu. Kalau lambat loading widget tu, entri korang pun lambat keluar.
  • Entri Halaman Depan - Tak payah lah letak sampai 10 entri dekat page depan blog korang tu. Cukup 1-3. Kalo takut orang tak baca entri, pasangla blog archieve atau recent post..
  • Bloglist - Cukup 1 atau 2 je senarai bloglist korang tu. Tak payah sampai 5 kategori. Memang blog jadi berat secara mendadak punya.
  • Template - Template blog tu yang memang lembap. Kita boleh preview dulu mana-mana template yang kita nak guna, untuk test tahap kelembapannya. Lebih baik ambik templat yang biasa-biasa je tak payah complicated sangat.
  • Background Blog - Hati-hati ye dengan pemilihan background blog. Warna blank adalah sebaiknya terutama putih.
  • Javascript - Javascript ni yang selalu korang buat add a gadget (HTML/Javascript) tu. Jangan banyak sangat. Blog akan jadi berat gile-gile.
  • Gambar - Gambar yang dimaksudkan ni ialah pada sidebar atau dalam entry. Mungkin sebab gambar tu belum dicompress, tu yang buat jadi load lama.Tak salah nak letak gambar, cuma berpada-pada lah. Kalau yang sekeping dah saiz 200++KB, macamana dengan 5 lagi gambar yang lain?
  • Header - Header penting untuk menarik perhatian pengunjung dan mencantikkan blog. Tapi jangan guna header yang terlalu besar saiznya. Nanti lambat nak loading. Lebih kurang macam gambar yang bersaiz besar la jugak.
  • Widget/Gadget - Letaklah widget yang berguna sahaja . Seperti recent posts, blog archieve, followers, bloglist, popular posts, shoutbox. Yang terbang-terbang, lompat-lompat, kelip-kelip tu tak payah la ye.

huhu.. nie cuma tips 2 je..
kalo korang ada pendapat yang lain, tolong bagi tau eiqa ye... :face64:
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Copyright © 2012 and Designed by Eiqa Azra