Terlepas entri yang lain? Jom baca entri ini..

Wednesday, February 29, 2012

29 februari - Tahun Lompat 4 tahun sekali

assalamualaikum..

Korang tahu tak kenapa tahun ni, ada 29 februari??
Kenapa dia terjadi 4 tahun sekali?
Nak tahu?? Jom la baca sini.. 


Tahun 2012, tahun lompat dimana pada tahun ni ada 366 hari.
Satu hari yang lebih tu akan selarikan kalendar kita dengan masa sebenar bumi beredar mengorbit matahari. Anggarannya, bumi beredar mengelilingi matahari 
selama 365.242199 hari atau 365 hari, 5 jam, 48 minit, 46 saat. 
Jika satu hari pada 29Feb tu tak ditambah setiap empat tahun sekali, maka kita akan kehilangan masa hampir 6 jam setiap tahun. 
Dalam masa 100 tahun, kalendar yang kita pakai tu akan lari lebih kurang sebanyak 24 hari. 
Rugi la macam tu kan. Ini mengikut Gregorian calendar ataupun kalendar moden yang kita guna pakai sekarang ni.

 kalendar Islam (Hijri calendar)
Berlainan dengan Gregorian calendar yang dihitung mengikut math method berdasarkan matahari, kalendar Islam dihitung mengikut fasa perubahan bulan(moon). 
Setiap bulan akan ada 29 hari. 
Manakala dalam kalendar islam, dalam setiap kitaran 30 tahun akan ada 11 kali tahun lompat.
 Dalam tahun lompat, satu hari extra akan ditambah pada bulan terakhir Islam iaitu pada bulan Dzul-Hijjah menjadikannya 30 days instead of 29 days. In every 30 year cycle, the 2nd , 5th , 8th , 10th , 13th , 16th , 19th , 21st , 24th , 27th and 29th year is always a leap year.
Begitu lah cara nya kita mensejajarkan kalendar dengan peredaran bumi.
p/s: ada tak kat sini yang lahir pada 29 feb (tahun lompat)??
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Copyright © 2012 and Designed by Eiqa Azra